Szavazás
Lefoglalta már nyaralását?
igen
nem, mindig utolsó pillanatban döntök
nem megyek nyaralni
 

 

  Regisztráció

Hogyan böjtöljünk?

2011-03-01Emlékeinkben lassan már elhalványodik a karácsonyi vásárok forralt borának illata, a diós és mákos bejglik mennyei íze, az ünnepi asztalon roskadozó finomságok látványa. Ki tudja, hogy az elmúlt hónapokban hányszor leheltünk magunkba életet egy pohár forró csokival, vagy bújtunk össze egy tányér farsangi finomság mellett. A hideg évszak a begubózás, a tartalékolás időszaka, az első tavaszi napsugarak azonban arra ingerelnek bennünket, hogy levessük magunkról a tél terhelő komorságát, és a kikelettel együtt megújuljunk – nemcsak kívül, hanem belül is.

Hogyan szaunázzunk?

2011-03-01Van az izzadásnak egy olyan fajtája, amelyet nem a kánikula okoz, de nem is az aktív mozgás vagy a fizikai munka. A szaunázás kellemes folyamata tulajdonképpen nem más, mint izzadás a testi-lelki egészségért. Az utóbbi években hazánkban is egyre többen fedezik fel jótékony hatását. Míg azonban az északi népek szocializálódásához hozzátartozik a szaunakultúra elsajátítása, nálunk ennek hiánya számos kérdést vet fel az „izzadófürdővel” kapcsolatban.

A masszázs napjainkban

Az állandó rohanás, a naponta minket érő ingerek, a rendszeres stressz görcsként hagy nyomot izmainkban. A masszázs segít megteremteni a test és a lélek harmóniáját. Van, hogy elűzi a stresszt, ellazít és kényeztet, van, hogy megóv a betegségektől, vagy segít elmulasztani őket, van, hogy frissít és van, hogy regenerál – attól függően, hogy mire van szükségünk. Ma már minden wellnesskezeléshez szervesen hozzátartozik, de míg a wellnessmozgalom új keletű, a masszázs több mint négyezer éves múltra tekint vissza, napjainkban pedig reneszánszát éli.

Meditáció

Mindenkivel előfordult már, hogy rögtön ébredés után, még álomtól ittas állapotban pattant ki az agyából egy zseniális ötlet vagy a megoldás egy kilátástalannak tűnő helyzetből. Sőt az is gyakori, hogy az embernek az elalvás és az ébrenlét közötti illékony határvonalon jut eszébe, hogy kinek adta kölcsön a hetek óta hasztalan keresett könyvet. Nem véletlenül van ez így, hiszen amint a test megnyugszik és a lélek lecsendesedik, az elme határai kitágulnak. Ebbe a relaxációs állapotba juttatja el magát a meditáló ember, és innen indul utazása szellemének mélységei felé.

Mi az a wellness?

A wellness alig több mint negyedszázada indult világhódító útjára Amerikából, és hazánkat is elárasztotta. Mindenütt jelen van, olyan, mint egy varázsige: a wellness szó hallatán felcsillannak a szemek és megnyílnak a pénztárcák. Ezzel a divatos előtaggal manapság mindent el lehet adni a karkötőtől egészen a masszázsig, miközben sokan még mindig nem tudják pontosan, mit is takar ez a kifejezés.

Jóga

Bár minden ember több-kevesebb eltéréssel gondolkozik ugyanazokról a dolgokról, mégis, amikor ismerőseimnek megemlítettem, hogy a jógáról fogok írni, szinte minden esetben ugyanazokkal a reakciókkal találkoztam. Laikusként számunkra a jóga egyenlő a kígyótestű, lábukat a nyakukban pihentető emberekkel, vagy az aszkéta életmóddal. Számos olyan előítélet él bennünk, amely már a gondolatát is megakadályozza annak, hogy felfedezzük ezt az összetett rendszert, és eljussunk legrejtettebb önvalónkhoz. Pedig akit egy kicsit is érdekel a téma, hamar az információk ágas-bogas őserdejében találhatja magát.

Férfiwellness

Az utóbbi időben – tegyük hozzá, szerencsére – megdőlni látszik apáink és nagyapáink tézise, amely szerint a férfi nem öregszik, elég, ha csak egy fokkal szebb az ördögnél, emiatt nincs szüksége se kenőcsökre, se dezodorra, se egyéb kozmetikumra. Ma már számtalan, az erősebb nem számára kifejlesztett szolgáltatással találkozhatunk azokban a nyugat-európai országokban, amelyek amúgy is fogékonyabbak a szépségápolást gyakran magába olvasztó wellnessmozgalomra. A számtalan óriásplakát, tévéreklám, újsághirdetés miatt hazánkban is egyre inkább benne van a köztudatban, hogy az ápolt külsőhöz vezető út nem férfiatlan. És ha az igény megvan rá, már csak az első lépést kell megtenni.

A napozás

Ez már nem az a valaha volt nyár. Nem az a régi, láblógatós, lángosfalós, reggeltől estig strandolós és önfeledt. Ha nem vigyázunk, a Nap aranybarna csók helyett lángnyelvével se perc alatt vörös nyomot hagy a bőrünkön. A megjelenő szeplőket és anyajegyeket már nem szépségpöttyként aposztrofáljuk, sokkal inkább aggodalomra okot adó elváltozásként kezeljük. Az utóbbi években a szakemberek vészkiáltásaitól visszhangzik a sajtó, vegyük hát sorra, mit tehetünk azért, hogy ép bőrrel ússzuk meg a nyarat.
 
 
  Archívum