Szavazás
Lefoglalta már nyaralását?
igen
nem, mindig utolsó pillanatban döntök
nem megyek nyaralni
 

 

  Regisztráció

Hogyan fotózzunk közelképeket?

2011-03-23Ha süt a nap, ragyogó alkalom kínálkozik a szabad idő természetben való eltöltésére: legyen szó akár egy délutáni piknikről a szabadban vagy egy hosszú hétvégéről, a napfény kirándulásra csábít. Tavasszal például elmerülve a megújuló természet apró csodáiban, könnyen azon kapja magát az ember, hogy – ha csak egy rövid időre is – amatőr természetbúvárrá avanzsált. Ilyenkor számos kis részletet szeretnénk fényképen is megörökíteni, és gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy közelképeink életlenek lesznek. Lássunk néhány mesterfogást a virágözön megérkezése előtt, hogy otthon is olyan részletességgel csodálhassuk tovább a természetet, mintha élőben látnánk.

Hogyan fotózzunk portrét?

Az utazás mindig kiváló alkalom arra, hogy elmerüljünk más kultúrákban és találkozzunk a helyi lakosság jeles képviselőivel. A karakteres arcok, akárcsak barátaink, útitársaink arckifejezésének, tevékenységének megörökítése, gazdag színfoltja lehet az utazás emlékeit őrző fotóalbumnak. Ünnepek és fesztiválok esetén viszont kiemelt jelentősége van a portréfotózásnak, így cikksorozatunk negyedik részében bemutatunk néhány mesterfogást, amellyel bárki tökéletesítheti képeit.

Hogyan fotózzunk különleges helyszíneken?

Utazásaink során számtalanszor kerülünk nem mindennapi helyzetbe nemcsak a változatos kultúrák, de a különleges helyszínek miatt is. Mindenki tapasztalta már, hogy nehéz olyan fotókat készíteni – főleg izgő-mozgó témákról, mint az állatok –, amelyeken a végén barátaink látják is, hogy mit fényképeztünk, és nemcsak az elmesélésünk alapján képzelik oda az elmosódott képre. Lássunk hát néhány egyszerű mesterfogást, hogy mesteri képekkel térjünk vissza a következő utazásunkról.

Hogyan fotózzunk mozgást?

A fotó mint a képalkotás egy fajtája az esztétikai, vizuális élmény megmutatására, átadására alkalmas, hiteles, akár dokumentum jellegű alkotás is lehet. Letűnt korok alapelvárása volt a jó képpel szemben a mozdulatlan merevség. Akkor ezt az élesség gyűjtőfogalmába sorolták. Ez a felfogás szerencsére a múlté – legalábbis reméljük.

Hogyan fotózzunk vakuval?

Nagyon kevés használható információ van a hobbifotósok kezében arra nézve, hogy mikor és hogyan használják a vakut, mikor segít jobbá tenni a képet és mikor fölösleges. Talán a túl sok automatizmus miatt tudunk ennyire keveset erről a témáról. A vakuhasználat sosem volt egyszerű, bár a mai modern vakuk rengeteg terhet levesznek a fotós válláról. Ahhoz, hogy kimerítően foglalkozzunk a témával, könyvet kellene írni, így inkább szituációk és megoldások összeállításával igyekszünk segítséget nyújtani a használatához.

Hogyan fotózzunk napon?

Nyaralás közben a hobbifotósok gyakran kerülnek abba a helyzetbe, hogy szikrázó napsütésben, esetleg a tengerparton próbálják megörökíteni a várva várt pihenés alatti élményeiket, vagy családtagjaikat szeretnék viszontlátni a fényképeken a meglátogatott nevezetesség előtt. Ebből aztán olyan képek születnek, amelyeken felismerhetetlenül világos a háttér, az előtérben pedig ott sötétlik egy alak, összhatásában a fotó már a családi albumban sem állja meg a helyét. Lássunk néhány tippet, hogyan kerülhető el a kiégett háttér és a sziluettfotózás, hogy élvezhető képekkel gyarapítsuk kollekciónkat.

Hogyan fotózzunk városban?

Cikksorozatunk zászlajára azt tűztük, hogy gyakorlati és azonnal használható információkat és tippeket adjunk az úton lévő hobbifotósoknak, hogy az utazás képei ne csak az emlékezetünkben éljenek, hanem fotóalbumba rendezve a családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek is büszkén megmutatható emlékképek legyenek.

Hogyan fotózzunk télen?

Cikksorozatunk harmadik részében olyan gyakorlati tippeket és trükköket mutatunk be az utazó hobbifotósoknak, amelyekkel érdekesebbé és különlegesebbé tehetik téli képeiket. Néhány egyszerű mesterfogással a hideg évszakban készült képek látványosak és megismételhetetlenek lesznek. A legzordabb tél is csodálatos fotókkal gazdagíthatja albumunkat, ha körültekintően járunk el, és betartunk néhány alapszabályt. Az itt bemutatott képekkel és technikákkal szeretnénk ötletet adni és kedvet csinálni a téli fotózáshoz.

Hogyan fotózzunk tájképet?

Rovatunk ezen részében olyan gyakorlati tippeket és trükköket mutatunk be az utazó hobbifotósoknak, amelyekkel érdekesebbé és különlegesebbé tehetik tájképeiket. Néhány egyszerű mesterfogással a természetben készült képek színesek, látványosak és energikusak lesznek, amelyekre méltán lehetünk büszkék.
 
 
  Archívum