Szavazás
Lefoglalta már nyaralását?
igen
nem, mindig utolsó pillanatban döntök
nem megyek nyaralni
 

 

  Regisztráció

Tündérkertek - Kedvenc hazai arborétumaink

2011-03-01A hazai arborétumok legtöbbjét a 19. század vége felé alapították a nyugati impulzusokra fogékony tehetős nemesi családok tagjai. A leendő kertépítőket utazásaik során ámulatba ejtették a mesterséges parkok, és hazatérve ők is elkezdték kastélyaikat tájjellegű angol vagy barokk stílusú franciakertekkel körbevenni. Egész évben az egyik legkedvesebb elfoglaltságunk, hogy felfedezzük hazánk arborétumait, nézze meg a kedvenceinket!

Varázslat a Vértesben - A majki kamalduli remeteség

2011-03-01Belátom, vallástörténeti ismereteim alapján nem mehetnék el egyetemi tanárnak, de sok rendről hallottam már életem során. Ismerek bencéseket, ferenceseket, cisztercitákat, pálosokat, piaristákat, sőt trappistákat is – de kamalduliakat olyannyira nem, hogy még a nevüket sem tudtam elsőre megjegyezni. Így sokáig azt sem tudtam, hogy Oroszlánytól alig egy kilométerre, csodálatos természeti környezetben, a Vértes nyugati lábánál egy olyan jelentős közép-európai barokk építészeti emlék rejtőzködik, amely minden látogatóját ámulatba ejti: a majki kamalduli remeteség.

Hazánk gyógyfürdői

2011-03-01Képzeljék el, mit gondolhatnak a külföldiek országunkról, milyen csodás dolgunk van: kitűnő gasztronómia, gyönyörű főváros, finom borok, és mindennek tetejébe forró gyógyító vizek az ország minden táján. A gyógyturizmus különösen serkentő hatással van nemcsak a testünkre, hanem a szellemünkre és magára a belföldi turizmusra is. Mert nincs is annál felemelőbb érzés, mint egy hideg téli estén az ország valamelyik termálfürdőjének forró vizében ücsörögve nézni a naplementét vagy a csillagos, téli eget.

Tisza-tó

2009-07-27Abádszalók felé nem akkor vesszük az irányt, amikor vad bulikra, lélegzetelállító természeti képződmények látványára, történelmi városrészekre, exkluzív éttermekre vagy ötcsillagos szállodákra vágyunk. Sokkal inkább akkor, amikor egyszerűen csak szükségünk van egy olyan helyre, ahol a család minden tagja kikapcsolódhat. Persze a családias hangulatú kisváros ennél sokkal többet tud, hiszen egyedülálló természeti érték kapuja. Természetkedvelőként bizton állíthatjuk, hogy olyan élmény vár bennünket a Tisza-tavon, amely minden lesz, csak nem kérészéletű.

Balaton

2008-10-20A 70-es és 80-as években imádtuk, a 90-es években hanyagoltuk, az új évezred hajnalán pedig újra felfedeztük – így lehetne röviden jellemezni a magyarok viszonyát tengerükhöz. Talán mint más társadalmi kérdéseknél is gyakran előfordul, kellett az a bizonyos mélypont ahhoz, hogy a Balaton kitörhessen rossz szokásainak bűvköréből, és új alapokra helyezze a vendéglátás fogalmát.

Őrség - A világ érintetlen sarka

2009-07-27Csákánydoroszlónál elhagyjuk a főutat, és déli irányba tartunk. Szeljük a kilométereket. Minden porcikám tudja, érzi: megérkeztem. Itt vagyok azon a tájon, amelyet gyerekkoromtól fogva fokozatosan ismertem meg, és amelyet már-már az otthonomnak érzek. Azon a tájon, ahol a természet és az ember szerencsére még békében él egymás mellett.
Utazás belföldTovább
Túrák a Börzsönyben 2009-07-27 „Az 1900-as évek felfedezői őserdőnek festik a Börzsönyt. Minden fa úgy nő, ahogy akar és ahogy tud, amennyi helyet kiharcol magának. A mohapárnákkal borított százados óriások körül seregestül tülekednek felfelé az elszórt magról kelt fiatalok, a legkülönbözőbb életkorú ivadékok. Összeroskadt hatalmas fatörzsek korhadnak szertedőlve, némelyiknek a gyökere néz az égre, ahogy a vihar kifordította, de vastag gyökérágaikról megint csak tömegestül hajt az új sarjadék. Cserepes kérgű aggastyánok fogóznak össze terebélyes lombkoronáikkal, sötét boltozatot formálnak, s az állandó félhomály nedves hűsét terítik a talajra...”
Utazás belföldTovább
Sopron 2008-10-15 Sopronba mindig örömmel megyek, legyen akár egy baráti meghívás vagy csak átutazás a végső cél Ausztria felé, vagy akár főhadiszállás, ahonnan kiindulva felfedezhetjük a környék nagyszerű látnivalóit, például Nagycenket a Széchenyikastéllyal, a balfi gyógyfürdő varázsát, a fertőrákosi kőfejtő ősmaradványait vagy magának, a Fertő–Hanság Nemzeti Parknak az értékeit.
 
Utazás belföldTovább
Eger 2008-10-14 A délutáni nap sugarai táncolnak a macskaköves utcákon, és aranyfénybe öltöztetik a várfalat. Mielőtt belépnék, megállok egy pillanatra a kapu melletti bronz domborműnél, amely az 1552-es hősies várvédelmet ábrázolja, és már látom is Dobó Istvánt, Bornemissza Gergelyt, Vicuskát és a cigányt, ahogy a félszemű Jumurdzsák arcát csiklandozza dárdájával: "Na, Gyamarzsák...hogy vagy, te bibas terek?"
Utazás belföldTovább
Lillafüred 2008-10-10 Miskolcról kisvasúttal indulunk hegyen-völgyön, viadukton és alagúton át egy vadregényes kirándulásra, megcsodálni a Bükk szívében Magyarország legmagasabb vízesését és egyik legkülönlegesebb barlangját. Lillafüred vitathatatlanul hazánk egyik legromantikusabb szeglete. A vonatút végén káprázatos látvány fogad bennünket: egy napfényben fürdő palota a hegykoszorú közepén kedvtelve nézegeti magát a lábainál csillogó Hámori-tó kristálytiszta tükrében.
 
Utazás belföldTovább
Túrák a Mátrában 2008-10-08 A Mátra az északi régió Balatonja, ahová mindenki, akár kisiskolásként, akár csapatépítő főiskolásként vagy gyermekével nyaraló szülőként, eljut legalább egyszer. Öreg néne őzikéjének hazája azonban sokkal több mint vidám osztálykirándulások célpontja, ahol kattogva-füttyentve kúszik fel a gyermekvasút. A susogó erdők számtalan zugot, kirándulóhelyet és apró titkot rejtenek, amelyek alig várják, hogy rabul ejtsék a túrázók szívét.
Utazás belföldTovább
Ezerarcú Dunakanyar 2008-10-01 Magyarországon tartózkodó külföldi kollégáinknak a zsúfolt szakmai program miatt csupán egyetlen szabad napjuk maradt, amelyet Budapesten kívül szándékoztak eltölteni. Mit mutassunk meg nekik? Kézenfekvő volt, hogy a közeli és jól ismert Dunakanyar a megfelelő választás. A program rutinszerűnek tűnt, és fővárosiak lévén úgy gondoltuk, hogy az út bár nagyon szép, a látnivalók érdekesek, nekünk azonban már semmi újat, semmi meglepetést nem tartogat. Vagy mégis?
 
 
 
  Archívum