Szavazás
Lefoglalta már nyaralását?
igen
nem, mindig utolsó pillanatban döntök
nem megyek nyaralni
 

 

  Regisztráció

Megnyílt a Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kostolóháza

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, hogy várakozása szerint a Kóstolóház erős hatással lesz a regionális turizmusra, például több Romániából érkező vendégre számít, valamint jelentősen növekedhet a környék vendégéjszakáinak száma. A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv a Dél-Alföldi Operatív Program támogatásával, a Békési Szilvapálinka Út pályázat részeként valósult meg.

Gyulai Pálinka Manufaktúra KostolóházUgyanakkor a Kóstolóház nem pusztán egy turisztikai attrakció, hanem az ismeretek bővítését, a magyar kultúra bizonyos elemeiben történő alaposabb elmélyedést célozza. „A látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját: pálinkafőző mesterünk vezetésével végigkísérhetik a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészültéig” – mutat rá Nagy Ida, a Kóstolóház vezetője. Emellett az érkezők kisfilm vetítésének segítségével megismerhetik többek között a Békési Szilvapálinkát, mint hungaricumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét.

Ezenkívül a pálinkafőzés jelenlegi technológiájával, és nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúrájával is találkozhatnak az idelátogatók. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkáink kóstolása, miközben kisül a kemencében a kenyérlángos, a ropogós házi kenyér vagy akár a malacpecsenye. De emellett lehetőség van bográcsos, illetve grillezett ételek elkészítésére is.

Nem véletlenül a Gyulai Pálinka ilyen irányú törekvéseit támogatták állami forrásokból, hiszen a cég világszinten is elismert pálinkagyártó. A gyulai pálinkák idén taroltak a World Spirits Award 2011 díjátadón, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A gyulaiak összesen két arany- és hét ezüstérmet vihettek haza. Ugyanakkor nem ez az első rangos elismerés, amit a gyártó elért, hiszen a világ legnagyobb pálinkaversenyén, az osztrák Destillatán az idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra holtversenyben a második helyezést érte el a magyar főzdék közül, az erdei som pálinka arany-, míg a szomolyai cseresznye, az erdei szeder és a sajmeggy ezüst-, a szilva, besztercei szilva, ringló, sárgadinnye és vadcseresznye pedig bronzérmet nyert. A legrangosabb magyar pálinkaversenyen, a HunDeszten pedig összesítésben a második helyezést érte el a manufaktúra. A főzőmesterek, Adamik Anikó és Hornung Zoltán a Champion-díjas Gyulai Tavasz pálinkára a legbüszkébbek, amely egy cseresznye-, meggy-, feketeribiszke pálinkából készült házasított specialitás.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra gyökerei közel 300 évre nyúlnak vissza. , a 46 évesen osztrák kamarai tanácsosi címig, majd Magyarországon 65 éves korában bárói címig jutó Harruckern János 1731-ben alapította Gyulán az első magyar pálinkafőzdét. A pálinkafőzés hagyományát pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra folytatja, őrizve a múltat, de modern technológiát alkalmazva. Ma már a cég termékskálája igen széles, több mint 30 féle termékkel jelenik meg a piacon, amelyek között megtalálhatóak széles körben az erdei, vad gyümölcsökből készült különlegességek, a klasszikus ízek, és hamarosan a hölgyek kedvence az ágyas pálinkák is. Specialitásuk a házasított pálinkák, a Gyulai évszakok.


Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Hozzászólás írása


Név:
E-mail:
Üzenet:Ellenőrző kód:

 
 
  Archívum