Szavazás
Lefoglalta már nyaralását?
igen
nem, mindig utolsó pillanatban döntök
nem megyek nyaralni
 

 

  Regisztráció

Leleplezzük a rizibizit!


borso hejjabanHosszú ideig tehát abban a meggyőződésben éltem, hogy a rizibizi ártó szándékú, a főzéshez nem, a megrontáshoz viszont annál jobban értő kantinosasszonyok, sötét szándékú markotányosnők találmánya, és valami bizarr magyar szórím alapján nevezték el rizibizinek.
Szégyen a tudatlanság, szolgáljon mentségemre zsenge korom, illetve egykori tökéletes alkalmazkodóképességem hazám gasztronómiai szűklátókörűségéhez. Amúgy meg sokáig azt hitték, hogy a Föld lapos, így a rizibizit illető tévedés még az elnézhetőbbek közé sorolható.
Mélységes tudatlanságom akkor derült ki, amikor elsőéves egyetemistaként – még éppen az információk villámgyors internetes lekérése előtti időszakban – Velencében jártam, ahol a pöttöm kis ristorantékban ott szerepelt az étlapon a risi e bisi. Az elnevezés hasonlósága rögtön szembetűnt, és gyors kutatómunkát végezve – megkérdeztem házigazdánk lányát, Alessandrát – kiderítettem, hogy a risi e bisi tulajdonképpen egy klasszikus risottóétel, amely velencei, de legalábbis Veneto tartományi kreáció, helyi dialektusban itt hívják ugyanis bisinek a pisello (többesszám: piselli) névre hallgató zöldborsót.
kerek szemu rizs
Azt hiszem, a kedves olasz család sose fogja elfelejteni azt a hökkent csodálatot, amit rajtam láttak, amikor ezen beszélgetés után rögtön elkészítették nekem az igazi velencei rizibizit, bizonyítékkal szolgálva arra, hogy ez az étel igenis élvezhető.
A risi e bisi jó volt.
Sőt, a jónál talán kissé több.
Ehhez viszont annál is kissé több kell, mintsem csak megfőzzük a száraz rizst az elaggott korban lévő zöldborsóval. A rizibizi akkor a legfinomabb, ha 30 deka frissen fejtett zöldborsóval készül, amelynek a héját rögtön felteszik 10 percre főni egy liter vízben, és beledobnak még egy darab húsos szalonnát – ez a pancetta –, amelyet mi kolozsvári szalonnával helyettesíthetünk.
Azt hiszem, azt meg én nem fogom elfelejteni soha, hogy kedves olasz vendéglátóim milyen elszörnyedt arccal néztek rám, amikor részletesen elmeséltem nekik, milyen a magyar rizibizi.

Az eredeti risi e bisi rizottoHozzávalók az igazi risi e bisihez:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2+1 evőkanál vaj
30 dkg gömbölyű szemű rizs
2 dl száraz vermut (Martini, Noilly Prat)
30 dkg zöldborsó

15 dkg pancetta vagy kolozsvári szalonna
6-8 dkg parmezán
kevés só

Elkészítése:
Amíg az alaplé fő, addig két evőkanál vajon – közepes lángon – futtassunk meg egy serpenyőben nagyon apróra felkockázott vöröshagymát és két fokhagymagerezdet. Néhány perc múlva adjuk hozzá a gömbölyű – úgynevezett arborio – rizst, és jól keverjük össze, hogy minden egyes rizsszemet bevonjon a hagymás vaj. 
Készítsük a serpenyő mellé a száraz vermutot, illetve a zöldborsóhéj leszűrt főzőlevét, vegyük magasabbra a lángot, és folyamatos kevergetés közben hol a vermutból, hogy a főzőléből öntögessünk egy keveset a rizsre. De csak egy keveset, annyit, amennyit a rizs éppen fel tud szívni, de nem úszik benne. Amikor a rizs – 2-3 perc alatt – felszívta a nedvességet, újra megöntözzük. A lényeg a folyamatos keverés és a szűkmarkű folyadékadagolás!
A rizs mintegy 30 perc alatt készül el, addig öntsük hozzá a vermutot és a főzőlevet egyaránt. A friss zöldborsót a főzési folyamat felénél keverjük a rizottóba (ha a zöldborsó fagyasztott, akkor a vermut mellé csirkealaplé kell, és egy percre dobjuk a fagyasztott zöldborsót a forró alaplébe, mielőtt felhasználjuk, a végén pedig kissé mérsékeljük elvárásainkat). 
A borsóhéjjal együtt főtt pancettát apró kockákra vágva szintén hozzáadhatjuk a rizottóhoz a zöldborsóval együtt, de sokszor csak az alaplé ízének feljavítására használják. A risottó akkor van készen, amikor a rizs már puha, de nem szétesően puha – al dente ez is, mint a tészta… –, és nem szívta magába az összes folyadékot. 
Amikor befejeztük, a serpenyőt vegyük le a tűzről, és keverjünk a rizottóhoz két evőkanál frissen reszelt parmezánt és egy evőkanál vajat – így még krémesebb, még csábítóbb lesz. A tálalás előtt forgácsolhatunk parmezánt a tetejére.

Írta: Marton Levente - A szerző blogja: www.asztaltanc.hu

 Olvassa el Marton Levente többi cikkét is!
Fagylalt - Jégbe hűtött örömök
Világraszóló karácsonyi édességekHa tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Hozzászólás írása


Név:
E-mail:
Üzenet:Ellenőrző kód:

 
 
  Archívum