Szavazás
Lefoglalta már nyaralását?
igen
nem, mindig utolsó pillanatban döntök
nem megyek nyaralni
 

 

  Regisztráció

Feketeerdei meggytorta

2011-04-11Ez a klasszikus torta az egyik legnagyobb kedvencünk, és bár látványos, elkészítése mégsem igényel különösebb szaktudást. A piskótát kicsit fellazítottuk, az eredmény pedig egy istenien könnyű és elképesztően finom csokoládés élmény. Aki pedig még több ízkavalkádra vágyik, locsolgassa cseresznyepálinkával!

Dörmög az erdő – miért együnk medvehagymát?

2011-04-14Március végével beköszönt a medvehagymaszezon, amely csak 1-2 hónapig tart, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni ennek az ízletes és rendkívül egészséges zöldségnek a fogyasztását. Tudományosan bizonyított tény, hogy a medvehagyma csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és az érelmeszesedést, segíti az emésztést, gyulladásátló és gombaellenes hatású. Ezenfelül pedig erőteljes méregtelenítő hatással is bír... Erdőre (vagy piacra) fel tehát, és együnk belőle minél többet, amíg tart a szezon!

Megnyílt a Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kostolóháza

2011-04-08Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházát, amely révén egy jelentős elemmel bővült a helyi látványosságok köre. Az interaktív kiállítóhely Gyula város zajától távol, de mindössze 4-5 perces autózással könnyen megközelíthető. A modern, de mégis hagyománytisztelő külső- és belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően az épület harmonikusan illeszkedik az alföldi, békési tájba. A létesítmény 40-45 fő befogadására alkalmas kóstoló- és termékbemutató-teremmel várja a látogatókat, és a vendégek igényeinek teljes körű kiszolgálását célozza a bár, valamint a helyi portékákat árusító termékbemutató üzlet is.

Gombás tagliatelle

2011-04-11Ezt az egyszerű de nagyszerű receptet olaszországi utazásunkról hoztam haza, azóta az egész család kedvence. Nagyon gyorsan elkészül, a rucola pedig kellemes harmóniát alkot a tejszínes tésztával. Természetesen az olasz zene és egy pohár könnyű fehérbor elengedhetetlen a műélvezethez!

Buday Péter mesterszakács rovata

2011-02-28Buday Péter, a Matteo étterem séfje exkluzív receptötletekkel szolgál magazinunk olvasóinak. Új rovatunkban a mesterszakács szezonális témákkal, hasznos tippekkel mutatja be, hogy a jó ételek elkészítéséhez nincs minden esetben szükség furfangos szaktudásra. Receptjeiben a hagyományos magyar konyhát új szemszögből mutatja be, és rengeteg ötletet ad, hogy miként dobjuk fel akár a gyorsan elkészíthető vagy hétköznapibbnak mondott ételeket is. Tanuljon ön is a legjobbtól!

Buday Péter: Spárga - A zöldségek királynője

2011-02-28Asparagus officinalis, a közönséges spárga, más néven étkezési spárga: a liliomfélék családjába, az asparagus nemzetségbe tartozó, évelő, kétlaki növényfaj. Őshazája Eurázsia. A lexikon szerint. Szerintem pedig a spárga valóban a zöldségek királynője, ahogy azt nevezni szokták. Amikor tanuló voltam, akkor találkoztam vele először nagy mennyiségben. Akkor még nagyon utáltam. Mert nekem kellett megtisztítanom. Akkoriban négy-öt kilogramm volt a napi penzum az étteremben. Mindezt nap mint nap, április elejétől május közepéig – az egész szezonban. Ma már séf vagyok, úgyhogy most az én tanulóim pucolják a spárgát. Most már nagyon szeretem enni és elkészíteni is. Na ja! Az a fránya spárgapucolás.

Buday Péter: Hal a konyhában

2011-02-28A hal az egyik legérdekesebb élelmiszerünk, mert mindig egészséges, mindig trendi és mindig bio. Természetesen csak akkor, ha nem szennyezett vízből fogjuk ki. Ugyanakkor megosztja az embereket: vagy szeretik, vagy utálják. Pedig tele van fehérjével, foszforral és rengeteg olyan ásványi anyaggal, amely elengedhetetlen az életükhöz. Sőt a mai világban a fogyózóknak is az egyik legfontosabb étele. De ennyit a tudományosságról, nézzük meg inkább az igazi énjét. Mert a hal nagyon finom – persze csak ha tudjuk, hogyan kell elkészíteni. Lehet enni nyersen, pácolva, főzve, párolva, sütve és még számtalan módon elkészítve.

Mi az a quinoa?

Az inkák aranyának is nevezett quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, kis magja leginkább a kölesre hasonlít, íze nagyon kellemes, a kölesnél semlegesebb, ezért tökéletes köret vagy akár kása készíthető belőle. Nálunk még viszonylag ismeretlen, pedig Dél-Amerikában az egyik legalapvetőbb táplálék, hiszen nagyon egészséges: magas a fehérjetartalma, különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, valamint B-, E- és C-vitamint is tartalmaz. Nem tartalmaz viszont glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják és a szervezet is könnyen megemészti. Nálunk bioboltokban és ázsiai élelmiszereket forgalmazó boltokban kapható. Érdemes kipróbálni receptötletünket!

Leleplezzük a rizibizit!

2011-02-28Azt hiszem, legtöbb hazánkfia találkozott már a rizibizivel, ha máshol nem, hát a menzán, mint magam is. Itt aztán többször is megtapasztaltuk, hogy a rizibizi csupán száraz, pergős rizst jelent, amelyet itt-ott idő előtti ráncosodásnak indult fakózöld borsószemek tarkítanak. A fogást a magam részéről ezzel kipipáltnak is tekintettem, az íztelen rizs gazdagítva az íztelen, ványadt zöldborsóval semmiféle kulináris örömöt nem kínált, önsanyargatóknak ajánlható.

Fagylalt - Jégbe hűtött örömök

2011-02-28Vannak olyan desszertek, amelyek puszta hallatára az ember védekező állásba helyezkedik. Ám minden hiába, kudarcra vagyunk ítélve, mert az ilyen édességek a harcművészetek magas szintű ismerői, mindegyik megannyi kungfupanda, nincs esélyünk velük szemben a győzelemre. A leghalványabb esélyünk sincs.

Csokoládé - A boldogság íze

2011-03-18Mint ahogy sosem fog arra fény derülni, hogyan fedezte fel az ember a kakaóbab finomságát, azt sem fogjuk már megtudni, ki hozta az elsőt Európába, de annyi bizonyos, hogy a spanyoloknak tartozunk örök hálával. Az is biztos, hogy az eset nem sokkal Mexikó meghódítása után történt. Ezután a csokoládé alig egy évszázad alatt az egész kontinenst lázba hozta, a csokoládékészítőknek különleges privilégiumai voltak, a hölgyek pedig nem élhettek nélküle... Ismerje meg az istenek eledelét és történetét közelebbről, hogy ön is profi csokoládékóstolóvá válhasson!

Különleges kávéreceptek

2009-03-16Szeretné valamivel feldobni kedvenc fekete italát? Nézze meg, milyen különleges ötleteket ajánl a Nespresso!
GasztronómiaTovább
Világraszóló karácsonyi édességek 2011-02-27 Az évbúcsúztatás közeledtével, az ünnepsorozat beköszöntével talán még azok a konyhák is fűszeres mézillattal csábító mesebirodalommá változnak, amelyek a hétköznapokon többnyire csak egy-egy pirítós és kávé gyors előállításának üzemi helyszíneként tengődnek. A következőkben a sütési folyamatot szeretnénk bátorítani egy kis ét- és tettvágygerjesztéssel, hiszen számos olyan karácsonyra szabott édesség van, amely alig várja, hogy a december megérkeztével végre előbújhasson a receptkönyvből.
GasztronómiaTovább
100. kiadását ünnepli a MICHELIN guide France 2009 2009-03-12 A „Michelin Guide France” (Franciaország Szálloda és Étterem Kalauz) idén ünnepli a centenáriumát: bár 1900-ban adták ki először, de a két világháború alatt és 1921-ben nem jelent meg.
 
GasztronómiaTovább
Jótékonysági borárverés 2009-03-12 2009. március 8-án immár negyedik alkalommal rendezte meg Jótékonysági Borárverését a hírTV. Az esemény célja ezúttal a Trautsch András Közhasznú Alapítvány munkájának támogatása egy koraszülött sürgősségi intenzív osztály kialakításával.
GasztronómiaTovább
Tokaj 2008-10-02 Mi tanúskodhatna jobban a csaknem ezeréves tokaji szőlő- és borkultúra világhíréről és rangjáról, mint az a tény, hogy sehol a világon nem képzelhető el egy magára valamit is adó borkereskedés kínálata néhány palack tokaji nélkül.
 
GasztronómiaTovább
Kaliforniai borvidék 2008-09-30 Az amerikai szőlőtermesztésnek igen változatos a története: a 19 században virágzásnak indult ágazatot a filoxéravész, a szesztilalom és a második világháború is megpróbálta térdre kényszeríteni. Bár a kaliforniai bortermesztésnek messzire nyúlnak a gyökerei, az itteni borokat egészen 1976-ig nem vették komolyan, amikor is egy borkóstolón két bor is első helyet szerzett híres-neves francia bortársaival szemben.
GasztronómiaTovább
A Budapest szelet receptje 2008-06-05 A Budapest szelet receptje: A hozzávalókból a szokásos módon egy 20x30 cm-es csokis piskótalapot sütünk. utána elkészítjük a felvert budapest masszát. A tojások fehérjét a cukor egynegyedével majdnem teljesen felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot is, és így teljesen kemény habbá verjük. ezután óvatosan belekeverjük a mogyorót és a keményítőt, itt már habverő nélkül, nehogy összetörjük a felvert habot.
 
GasztronómiaTovább
A Gerbeaud legendája 2008-06-05 Százötven év története lengi be a díszes, elegáns termeket. Kitárulnak az óriás, kétszárnyas ajtók, szinte látom a századforduló nagyszabású csillogását, a sürgésforgást, a hajlongásokat, sietős léptek csengenek fülemben, csodás ruhák susugása vesz körül. A stukkóval díszített falakról visszhangzik József Attila első verse: „De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni. Jó ruhában járni, kelni, s öt forintért kuglert venni.” Ha tudnám, hogy mi is az a kugler, maradéktalanul egyetértenék a költővel.
 
 
  Archívum